אלפרד - מכון שיתופי לאמנות ולתרבות

View Original

מוזיאון נייד לפליטות

מוזיאון נייד לפליטות

רניי מזור

מנחה: איתן ברטל

התערוכה מוצגת במסגרת פרויקט גמר בלימודים לתואר שני בעיצוב במכון הטכנולוגי HIT

11.10.2018 - 09.11.2018



מוזיאון נייד לפליטות

ביום חמישי 11 באוקטובר 2018 תיפתח באלפרד – מכון שיתופי לאמנות ולתרבות תערוכת יחיד של רניי מזור, שכותרתה מוזיאון נייד לפליטות. מזור משתמש בפרקטיקה הנהוגה במוזיאונים לטבע ולאנתרופולוגיה על מנת לפתות את הצופים. בתערוכה יציג סידרה של דיורמות, מודלים תלת מימדיים בגודל ממוזער, אשר המבקרים יוכלו לצפות בהם דרך חלונות הצצה.

הדיורמות מפגישות את הצופה עם תמונות מתוך סיפור הפליטים האפריקאים המגיעים לישראל ומזמינות את הצופים לטוות לעצמם נרטיב מתוכן. בנייתן התבססה על עבודת מחקר שערך מזור בנושא מחאות לא אלימות (Nobel Activism), כחלק מלימודי התואר השני לעיצוב משולב במכון הטכנולוגי חולון (HIT). התערוכה מוצגת במסגרת פרויקט הגמר של מזור, בהנחיית איתן ברטל, ומהווה חלק ממהלך אקטיביסטי שנועד להגביר את המודעות לנושא הפליטים, באופן שאינו מתלהם ואשר מבקש להציע אפשרות ל"שיחה" אלטרנטיבית.

הדיורמות משלבות בין הדוקומנטרי לפנטסטי. הן שואבות את מקורותיהן מסיפורים אמיתיים אולם מאפשרות לעצמן להתרומם מעל לתוכן הקונקרטי, ובכך מעוררות מודעות לסיטואציית החיים הסוריאליסטית של הפליטים.

כך, למשל, ניתן לראות באחת הדיורמות מבנה שזכה לכינוי המצמרר 'מחסן ילדים', שרבים כמוהו פזורים בדרום תל-אביב. החדרון האפרורי, המוזנח והמנוכר ניצב על-גבי מרבד חמניות מואר. החיבור נראה מלאכותי, ועל אף יופיו, הוא רק מדגיש את הדיכוי הכבוש הגלום בסיטואציה.

ראיון של רניי מזור עם יובל סער למגזין פורטפוליו, בו הוא מספר על התהליך שהוביל ליצירת התערוכה


שנת התערוכות חזון וכשלון

התערוכה מוזיאון נייד לפליטות היא השמינית בשנת התערוכות 2018, שמוקדשת לתערוכות הסובבות סביב התמה 'חזון וכישלון'. על ידי עיסוק בנושא הנבחר, מבקשים בגלריה אלפרד להרחיב את שדה המשמעויות הנרקמות בין המילים חזון, הצלחה, כישלון, תכנון ואלתור, להעלות שאלות ביחס לגורמים המגדירים מושגים אלה ולפרק מוקדי כוח. בסדרת התערוכות 'חזון וכישלון', מבקשת גלריה אלפרד לבחון דווקא את ההזדמנויות האפשריות הטמונות בכישלון: ניסיוניות, שבריריות, חולשה, הססנות ובלבול. גלריה אלפרד מבקשת להפנות את הזרקור לתעוזה וללקיחת סיכונים הגלומות במילה כישלון. זאת, על מנת להציג גוונים נוספים בחוויה של עשיית האמנות ושל חוויית הצפייה.

שנת התערוכות מלווה באירועי פרפורמנס, סדנאות, הרצאות והקרנות, ותכנית רזידנסי של מספר אמנים שיצרו בחלל הגלריה בשיתוף הקהל.