אלפרד - מכון שיתופי לאמנות ולתרבות

View Original

בית אליושה / Maison Dom-Ino

בית אליושה / Maison Dom-Ino

רועי פביאן

אוצרת: אפרת גל / ליווי מקצועי: פרסייט דיאנה דלל

תערוכת יחיד מבוססת מחקר בחלל המדרגות

18.12.2014 - 03.01.2015


 

בית אליושה / Maison Dom-Ino

בינואר 2014 התמקמה גלריה אלפרד בבניין ישן בסמטת שלוש 5 על גבול תל-אביב יפו. חברי הגלריה התעניינו בהקשרים רלוונטיים שיזינו את פעילות הגלריה בסביבתה החברתית-עירונית החדשה. הבניין, שהוקם ב1935, היה במצב ירוד. קירות הבניין היו סדוקים ומתקלפים, כתוצאה מהתבלות טבעית, איכות בנייה ירודה ושינויים ואלתורים שהתרחשו עם הזמן. יש משהו בה, בעזובה, שמפתה לפענח את אותות הזמן, ולרתום את העבר אל ההווה. שיפוץ החדרים הייעודיים, חלל הגלריה, כיתות הלימוד וסדנאות העבודה, הסיר ואטם את הפגמים, ובתוך כך העלים את שיירי העבר. רק חדר המדרגות נותר מטולא עם מעטפת זנוחה, מסגרת תוחמת לזמן, מקום, התרחשויות ואנשים.

העבודה 'בית אליושה – Maison Dom-Ino' היא מסלול סיור בפרק זמן משמעותי בתולדות הבניין. בשנת 1949 נרכש הבניין על ידי 'דפוס עמל' על מנת להקים בו את בית הועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית הישראלית. הבניין זכה לכינוי 'בית אליושה' לזכרו של אליהו גוז'נסקי, מנהיג מרכזי במפלגה, שנהרג באירוע טרגי שנה קודם לכן. עד 1953 הוסיפה המפלגה את 2 הקומות העליונות לבניין, וציינה זאת בכתובת ברזל מוטבעת במפתן הבטון יציאה לגג. באותה שנה גם זכתה המפלגה בעתירה נגד שר הפנים, אשר בפסיקתו של שופט בית המשפט העליון, הניחה את היסודות לחוק חופש הביטוי בישראל. סכמת המבנה הפשוטה, חדר מדרגות בקצה הבניין ולצדו חללי עבודה או מגורים, דומה בחוסר יומרנותה ל-'בית דומינו' (Maison Dom-Ino), אב-טיפוס לבניין המודרני, שפיתח האדריכל לה קורבוזיה בשנת 1914. מודל גנרי זה התבסס על מספר כללים אדריכליים-הנדסיים, אשר שיקפו ערכים ועורכות חיים בעידן המודרני. כמו 'בית-דומינו', גם 'בית אליושה' קל לשינוי ושיפוץ, כפי שאירע מספר פעמים בבניין, בעוד חדר המדרגות נשמר כשהיה.

מסלול הסיור עובר ב-7 תחנות בחדר המדרגות, ראשיתו בכניסה לבניין וסופו ביציאה לגג. שינויים בחלל הפנים של חדר המדרגות, חלקם קיימים וחלקם יזומים, כחלק מעבודה זו, משתלבים בחומר וצורה, ומבטאים את השינויים שחלו לאורך ציר הזמן-מרחב בין השנים 1949 ל-1953. הבלחות נקודתיות לתקופות נוספות בתולדות הבניין מדגישות רגעים פונקציונאליים-אסטטיים, כגון חריר הצצה מבעד לדופן חדר המדרגות אל חלל הגלריה, במפלס גובה שהיה עד 1949 מחוץ לבניין בגג, וכיום משקיף על חלל התצוגה של הגלריה. מעבר חוץ-פנים זה מצוין גם בשרטוט שינוי חתך המדרגות, כפי שהן מעוצבות במהלך המקורי לעומת מהלכי המדרגות שהתווספו בשל הוספת הקומות. תחנות המסלול משקפות רעיונות על התפר בין היומיומי-למופשט, תוך שילוב פרטי אדריכלות, ריהוט ומוצגים קיימים ומושתלים. כך, מדף פח נושא מודל לבני סיליקט של 'בית הדומינו', ומדף פח אחר נושא טלוויזיה המשדרת צילומי ארכיון של מק"י. ככלל חומרי ארכיון משמשים להחייאת מסרים כגון ההווי בבניין בתקופת מק"י - כרזות מדפוס עמל ומסמכי ריגול אחר חברי המפלגה. ברובד האנושי מוזכרות בעבודה 2 דמויות מפתח מתולדות המבנה בעבר ובהווה. הראשונה, אסתר וילנסקה, שבלטה בהנהגת המפלגה הקומוניסטית הגברית באותם שנים, הובילה מאבקי עובדים ושיתופי פעולה יהודי-ערבי, והייתה מחלוצות הקומוניסטים בעולם שסירבו להיענות לכל תכתיב סובייטי. השני, אלפרד הכט, על שמו עמותת גלריה אלפרד, אשר היה אספן אמנות והתפרנס ממסגור ציורים בלונדון בשנות ה-50. המפלס העליון במסלול משקף את רלוונטיות העבר להווה, ברמה מושגית-אידאית וכפועל יוצא של המצב הפוליטי-חברתי בישראל בעשור האחרון. מפלס זה מוקדש לפסיקה התקדימית של חופש הביטוי בבג"ץ קול העם ולקריסת הרעיון הסוציאליסטי, שניהם נתפסים בחברה הישראלית במידה מסוימת של השתוממות ופליאה כלקוחים מימי עבר משוללי רלוונטיות לתקופה הנוכחית. מלל הסבר וכותרות מלווים את תחנות העבודה המורכבות משילוב חומרים ופרטי מבנה חדשים, בעלי חזות מקורית, לצד מקוריים ששרדו חלקית את השנים. שזירת האוטנטי עם המושתל מעצים את פעולת המסגור באמצעות חלל, ומעלה תהיות באשר לגבולות אפשריים בין פונקציונאליות יומיומית של מבנה והיותו אובייקט טעון משמעות. היחס לבניין כאן הוא כאל חומר גלם ליצירה, שמתקיימת ברצף תפקודי מרחבי ובו בזמן מבקרת אותו.

 

רועי פביאן | אמן, אדריכל, מתכנן ערים, וחוקר תרבות אורבאנית. במחקריו הוא בוחן את תולדות העיר תל-אביב – יפו תוך נקיטת עמדה אינטר-דיסציפלינארית. במקביל הוא בודק תפיסות חלל ומשמעות של המרחב באמצעים אמנותיים ותוך בחינת גבולות חברתיים נורמטיביים.

 

תודות | גלריה אלפרד, ארכיון התנועה הקיבוצית יד טבנקין

ספטמבר 2014


אירועים במסגרת התערוכה:
 

18.12.2014

התקיים סיור מודרך ע"י רועי פביאן

 

20.12.2014

סמפוזיון בנושא המפלגה הקומוניסטית וחופש הביטוי
בהשתתפות: גב' תמר גוז'נסקי / ד"ר אילנה קאופמן / עו"ד מיבי מוזר / ד"ר ערן גוטר

 

25-26-27.12.2014

סיורים במסגרת סופ"ש של אירועי "אוהבים אמנות"

 

27.12.2014

הוקרן הסרט על המפלגה הקומוניסטית "עולם ישן עד היסוד נחריבה" בנוכחות היוצרת הגר קוט