זכות מעבר
FOMA <3
אוצרת: הילה כהן שניידרמן
ALFRED EXPRESS #9 / 04.05.2012 - 08.05.2012
הממד הרגשי, האינטימי והאוטוביוגרפי הוא בעל נוכחות רבה בגוף עבודותיה של פומה, הנושאות הקשרים חברתיים וקהילתיים. במיוחד אלה המצויות ברחוב, מבקשות ליצור קשר עם הצופה ולמסמס את הניכור המהווה חלק בלתי נפרד מהחיים העירוניים. עבודותיה ישירות וחשופות ודווקא פגיעותן היא שהפכה לסוד כוחן.
בסדרה הנוכחית, 'זכות מעבר', פומה מטפלת בטקסי התבגרות כפי שהם מתקיימים בחברות וקהילות שונות. טקסי מעבר – rite de passage, מונח שטבע האתנוגרף הצרפתי ארנולד ואן גנפ, מסמלים מעבר ממעמד חברתי אחד לאחר. הטקסים נוצרו על פי רוב בתוך מסגרות קהילתיות ושבטיות במטרה להכין את המתבגר להפוך לחלק מהחברה. הם נוצרו מתוך סולידריות וכחלק מהשתייכות חברתית חזקה, זו שנעדרת מהחיים העירוניים בעידן הפוסט-מודרני, זו שקהילות שנוצרות לאחרונה בתוך הערים הגדולות מנסות לשחזר.
פומה נולדה בשנת 1982 במוסקבה, ועלתה לישראל בגיל עשר יחד עם משפחתה. אולי בשל מעבר זה היא חשה זרות מוחלטת כלפי טקסים הרווחים בחברה הישראלית כשם שהיא חשה זרות כלפי טקסיהן של תרבויות רחוקות. אלא שהטקסים עליהם היא שופכת אור בסדרת העבודות הנוכחית, מתארים חוויות בהן לא התנסתה – כדוגמת טקסי וודו או טקסים בודהיסטים ואינדיאנים, שאליהם היא נמשכת משום היותם חלק מחברה מסורתית שמאמינה בהם בלב שלם, ולא רק מקיימת אותם מתוך דבקות בכלי נאה וריק מתוכן.
פומה מרבה לעבוד עם צבעי האקריליק, ומנצלת את היותם מבוססי מים על מנת להרוות אותם במים, וליצר שכבות בעלות שקיפויות, הזולגות לאורך הציור, מכתימות אותו, יוצרות תשתית והלך רוח הקודם לרישום הגראפי. באופן מעניין, הדמויות שפומה מציירת ממוזגות לחלוטין עם הרקע שלהן. הדבר היחידי ששומר על נפרדותן ועל תוויהן הוא קו מתארן השחור. במובנים רבים הקשר בין הסביבה לדמויות השונות הוא טוטאלי ואורגני, הם חודרים זה לזה ומעצבים זה את זה.
פומה 3> היא בוגרת של התוכנית לעיצוב אופנה בבית הספר הגבוה שנקר (2007), ועם סיום לימודיה החלה לצייר ברחוב. פומה עובדת במגוון מדיומים, ומרבה לעסוק בשאלות של מגדר ובסוגיות סוציו-פוליטיות. כיום היא חיה ועובדת בתל-אביב.