פרשי הלילה / فرسان الليل

ראפת חטאב

14.01.2010 - 26.12.2009


 

 

בתערוכה فرسان الليل, פרשי הלילה, מתייחס ראפת חטאב לכמה מישורים הקשורים לזהות מינית וזהות מגדרית בחברה הפלסטינית. המישור הראשון הוא ההיסטוריה של גן החשמל, האזור שבו הייתה ממוקמת גלריה אלפרד. במשך שנים היה גן החשמל מקום לעובדי ועובדות מין טרנסג'נדרים/יות וגברים פלסטינים מישראל ומהגדה המערבית. חיי הלילה וחיי הרחוב שאפיינו את המקום הוחלפו בחיי לילה תל אביביים – פאבים ובתי קפה, חנויות מעצבים למיניהן – אשר הדירו את רגליה של קבוצה זו לאזורים אפלים אחרים בתל אביב. 

המישור האחר הבולט בתערוכה הוא ההקבלה של עובדי ועובדות המין לחיים של ערפדים בחושך. המיעוטים המיניים והמגדריים בונים לעצמם תת־חברה, בשוליים. אם נתנער מהסטריאוטיפים, מהדעות הקדומות ומהסטיגמות הקיימים אצלנו נמצא שאנשים אלו כמהים לאהבה ותרים אחרי שייכות. הם רגישים, נלחמים על קיומם, ובחיי היום מסתירים את זהותם כדי להיטמע בחברה שפוסלת את קיומם ומאלצת אותם בסופו של יום לחזור ל"ארון".

שאלת הזהות המינית והמגדרית בחברה הערבית־פלסטינית נותרה טאבו עד עצם היום הזה. העיסוק בהסתרה של המיניות, וכמו כן העיסוק בזנות ובשוליים של החברה הערבית, באים לידי ביטוי בתערוכתו של חטאב באופן אסתטי ונוצץ אשר מסיט את אור הזרקורים לפינות האפלות של החברה.

התערוכה מורכבת מתצלומי סטילס המתכתבים עם תת־חברה זו. המצולמים כולם נשים וגברים פלסטינים המשתייכים למיעוט מיני או מגדרי זה או אחר.

חטאב משתמש בפלטפורמה של הגלריה כדי לארח אמנים ואמניות נוספים אשר מתעסקים בזהותם. אנונימיות של אמנים ואמניות אלו מאפשרת להם לחשוף את הפן המיני־מגדרי בעבודותיהם ללא חשש מחשיפת זהותם ושמם. 

במיצג שפתח את התערוכה, ערוס פלסטין (כלת פלסטין) טיפלה בלבה השבור תוך כדי טיפול בלבבותיהם של אחרים ואחרות. היא חיפשה אחר לבה האבוד דרך אספקטים שונים של זהות והזדהות.