הכלום והיתר

אלמה מכנס קז ורחל קיני

אוצרת: נועה ליברמן

28.01.2016 - 26.02.2016


 

 

הכלום והיתר

העבודות בתערוכה הכלום והיתר בוחנות את היחס שבין חומריות וממשיות אל מול התפוגגות והעלמות, דרך פריזמה של הכלה וריקנות. בכל אחד מגופי העבודות ישנו נסיון להנכיח את הגוף. בין אם דרך הקו והכתם בעבודותיה שלרחל  קיני. ובין אם דרך מבטה של אלמה מכנס קז המנסה לייצר נוכחות מחדש למי שכבר איננו.

מכנס קז מציגה סדרת צילומים אשר טעונה בנוכחותו הנעדרת של אביה, שנפטר לפני שלוש שנים. החיפוש של מכנס קז אחר מי שהיה והנסיון להרחיב את רבדי המציאות בכדי להצליח ולגעת בקיומו כעת, מייצרים את דמותו מחדש כפי שהיא עולה מנקודת מבטה. כך למשל, בצילומי החפצים אשר צולמו במשרדו של אביה, שנותר כפי שהיה כשנה וחצי לאחר מותו.

קיני מציגה סדרת רישומי גרפיט על נייר, אשר מהווה חלק מחיפוש מתמשך בעבודותיה אחר מהות הצורה והחומר. חיפוש זה מתהווה דרך הקו העוצמתי של קיני בצורות עגולות שנשברות ונחדרות, בכתמים הנולדים מתנועה חוזרת ונשנית של העפרון על הנייר. אלה מייצרים עולם אינטנסיבי של גופים וחללים.

שם התערוכה הכלום והיתר, אינו מצביע על ניגוד ושלילה, אלא על מצב של התהוות.

דמותו של האב שנפטר, אינה מצביעה על העדרות, אלא על האופן שבו היא נוצרת מחדש דרך תצלומיה של מכנס קז. זהו תיעוד של משהו שהיה ואיננו עוד, אך ממשיך להתקיים במבט ובזיכרון. רישומיה של קיני אינם נסמכים על התבוננות באובייקט או בדימוי, אלא נולדים מתוך פעולה רפטטיבית על נייר ריק. סימני הפעולה הינם עדות למצב מנטלי, ובה בעת מייצרים ממשות חומרית חדשה המתהווה לכדי דימויים אקספרסיביים.

העבודות בתערוכה מייצרות שפה המאפשרת בחינה מחדש של המציאות, כך שמתוך מה שנדמה ככלום, נוצרת ממשות, נוצר היתר.


אלמה מכנס קז, בוגרת המדרשה לאמנות (2006), לומדת לתואר שני בתכנית הבינתחומית לאמנויות באוניברסיטת תל אביב. הציגה מספר תערוכות יחיד ולקחה חלק במספר רב של תערוכות קבוצתיות. מלמדת צילום מזה מספר שנים במספר מקומות, ביניהם מכללת סמינר הקיבוצים’ ו"דרך צילום".

רחל קיני, בוגרת המדרשה לאמנות, בית ברל, בהצטיינות (2008), הציגה מספר תערוכות יחיד בגלריה רוזנפלד ובסדנאות האמנים והשתתפה בתערוכות קבוצתיות רבות, ביניהן : "מרחבים" (אוצר אמיתי מנדלסון), "הנמרודים החדשים" (אוצר גדעון עפרת) , "מאסף" (אוצרת טלי בן נון). עבודותיה מצויות באוספים פרטיים ובאוסף מוזיאון ישראל.