מחלף _ Interchange
ג'פרא אבו זולוף / רחל אניו / יובל אצילי / בּסמה בּדר / רוני בן פורת / בועז ברקני / אור גרוס / שיר הנדלסמן / עדן ילמה / ענבל כהן חמו / דנה פרידלנדר אורן
אוצרות:
קולקטיב בוש: נגה אור ים, פאינה פייגין, שיר ניומן
31.10.2019 - 16.11.2019
קולקטיב 'בוש' מציג: מחלף
התערוכה מחלף היא פרויקט שיתופי של קולקטיב בוש לאמנות קווירית-פמיניסטית. זו השנה הרביעית שהקבוצה פועלת לקידום אמנות קווירית-פמיניסטית מעל במות שונות, תוך יצירת מרחב בטוח הקורא ליצירת שיח ולסולידריות בין מאבקים.
בתערוכה הקבוצתית בגלריה אלפרד, מבקש קולקטיב בוש לחשוף ולדון בשאלות אודות רצף וריבוי זהויות דרך הדימוי של "מחלף" – מבנה הנדסי המאפשר הפרדה מִפלסית של כבישים, מסילות רכבת או שבילים באמצעות מערכת של גשרים. דימוי זה של מחלף בא לידי ביטוי בעבודת הוידיאו של שיר הנדלסמן בה נראות דמויות שזהותן מתחלפת במהלך חציית מחסום המטרו. התערוכה בנויה כמחלף של זהויות והעבודות המוצגות בחלל הגלריה חושפות את המגוון האנושי. גם אירועי הפרפורמנס והאמנות במהלך התערוכה בנויים כמחלף, מתווים את מהלך השוטטות במפלסיו השונים של המבנה ונקשרים לחוויית המעבר, הן הפיסית והן הנפשית.
תהליכי התהוות ויצירה של זהות קווירית מעמתים את הסביבה מול הבניותיה השגורות והדיכוטומיות, המגדריות והחברתיות. בה בעת שהזהות הקווירית יכולה להתפס כמלאת סתירות או פערים, היא מציעה גם חוויית קיום מלאה בעלת תנועה גמישה. "היה זמן ממושך של תפר בין הזהויות המגדריות שלי, שבו לא ידעתי איך לכתוב את עצמי. השירים שכתבתי אז יצאו מבולבלים בלשונות פנייה, בליל של תחושות גולמיות"; מתוך שיר של אור גרוס המוצג בתערוכה. למרות שממבט חיצוני עשויים מבנים של מחלפים להחוות כסבוכים ומבולגנים, טמונה בהם האפשרות לייצר תחושה של ריחוף עדין ושהייה במרחב מרובד למי שחולף בהם. כך גם המחשבה מאחורי התערוכה, במפגש של הצופה עם אמנות קווירית פמיניסטית.
את התערוכה מלווה השפה המתחדשת עברית רב-מגדרית שיצרה מיכל שומר, חברת קולקטיב בוש. זוהי שפה ובה מערכת של אותיות עבריות חדשות שמאפשרות כתיבה וקריאה רב-מגדריות. השפה העיצובית המספקת מעטפת לתערוכה, קוראת לפירוק המבט הדיכוטומי, קריאה שמשותפת לכלל העבודות המוצגות בתערוכה.
על האמנים המשתתפים:
ג'פרא אבו זולוף בעלת תואר ראשון בצילום ומדיה ממכללת ויצו חיפה ותואר שני לאמנות גבוהה מאוניברסיטת חיפה. עוסקת בצילום סטילס, וידאו וצילום מטופל. העבודות עוסקות בזהות האישית, זהות פוליטית חברתית כאישה פלסטינית אתאיסטית שחיה בחברה פטריארכלית, דתית, עם אזרחות ישראלית. חיה ועובדת בחיפה.
רחל אניו אמנית רב-תחומית בדגש על מדיום הצילום, סטודנטית במנשר, חברה ב-"קולקטיב ביתא", קבוצת אמנים רב-תחומית. מאמינה בתהליכי צמיחה מתוך טעויות. חיה בקרית ים.
יובל אצילי יוצר במדיום הצילום, הוידאו והקולאז׳, זוכה פרס "האמן הצעיר" בתחום האמנות הפלסטית (משרד התרבות והספורט, 2016), זוכה פרס הצטיינות בלימודים ע”ש רמי הלפרין ז”ל (בבצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב, 2011), בוגר תואר ראשון ושני בצילום ובאמנות בבצלאל ובעל תעודת הוראה במדרשה, מלמד צילום בבית ספר יסודי. גר ויוצר בתל-אביב.
בּסמה בּדר אמנית רב-תחומית וקונספטואלית, מדריכת קבוצות לאמנות ותרבות במוזיאון הכט ובבית הגפן בחיפה, זוכת פרס האמן הצעיר של מוזיאון הכט (2016). נולדה ומתגוררת בכפר חורפיש.
רוני בן פורת יוצרת בתחום הפיסול והמיצב, סיימה בהצטיינות את לימודיה במחלקה לאמנות פלסטית, מנשר. חיה ויוצרת על קו תל אביב-נתניה.
בועז ברקני צייר, מתמחה בציור מופשט. בוגר המדרשה והתואר השני של בצלאל, הציג מספר תערוכות יחיד. חי ויוצר בתל אביב
שיר הנדלסמן אמן רב־תחומי ומוסיקאי, נגן סקסופון ומלחין, בוגר תואר ראשון בספרות ופילוסופיה, אוניברסיטת תל־אביב, בוגר תואר ראשון של המחלקה לאמנות רב־תחומית, שנקר. במהלך לימודיו התמחה בווידיאו, פיסול ורישום וגיבש טכניקת עבודה ייחודית ביצירת מיצבי וידיאו, סאונד ופיסול. זוכה מלגת הצטיינות של "קרן אמריקה-ישראל" בתחום האמנות הפלסטית (2018), מקום שני בתחרות "פסטיבל צופר" לקולנוע ניסיוני (2019). חי ועובד בתל אביב.
עדן ילמה מתמחה באמנות גרפית, איור וציור, בתהליכי למידה עצמאיים תמידיים, חברה ב-"קולקטיב ביתא", קבוצת אמנים רב-תחומית. חיה במודיעין.
ענבל כהן חמו אמנית רב תחומית במדיום הצילום, הפיסול והמדיה, בעלת בלוג צילום בנושאי אמנות ותרבות בסלונה. בוגרת המדרשה לאמנות. חיה ויוצרת ברעננה.
דנה פרידלנדר אורן אמנית צילום, וידאו, ווידאו פרופרמנס, בוגרת לימודי המשך לאמנים במדרשה בית ברל. חיה בגבעת שפירא.
על אמני הפרפורמנס:
דורין עמיצור רקדנית ויוצרת, בוגרת האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים, החוג לתנועה והמסלול לכוריאוגרפיה, רוקדת ויוצרת בסטודיו ׳בוהו׳ ללימודי בוטו, של תמר בורר, בהנחיית מיכל שחק ,BMC-Body-Mind Centernig מפיקה את תכנית ׳מעבדת-גוף׳ ללימודי, מתגוררת בתל אביב.
עמרי חפץ עוסק בוידאו, פיסול, פרפורמנס ותנועה, לומד במחלקה לאמנות בבצלאל, חי בין ההרים של ירושלים לחוף של יפו.
אוּרי קָרין - חוֹלֶקֶט משורר, אמן מופע ודראג (שושנה בנהחוחים). מחליפה ומגשרת בין דמויות וזהויות, בין ז'אנרים ומוסכמות.
דנה נעים חפוטה רקדנית ויוצרת עצמאית, בוגרת האקדמיה הגבוהה למחול בירושלים, בוגרת תכניות היצירה "ארט אקסלרטור" (מחול שלם) ו"פידבק" (בליווי סהר עזימי), זוכת מלגת הצטיינות לקורס היצירה Oasis (ארגון IUGTE). ירושלמית, חיה ויוצרת בתל-אביב.
על המשוררות.ים באירוע שיח הגלריה:
ג'נט בלאי עובדת במרכז סיוע לנפגעות תקיפה מינית, אקטיביסטית ופעילה חברתית בתחום הפמיניזם, הקוויריות ושחורות, חיה ויוצרת בבאר-שבע
חן עמרם מורה לתנ"ך, מובילת התארגנות המורות הגאות, מאמינה בסיפורים, חיה ויוצרת ביפו
אור גרוס מזדהה כטרנס* א-בינארי. ביום חוקר גנטיקה של עגבניות ובלילה כותב. פעיל באחווה הסטודנטיאלית הגאה, בפרוייקט "קוויר בעיר" וביוזמות להט"ביות/פמיניסטיות נוספות. חי ויוצר ברחובות.
בפתיחה החגיגית התקיימו מופעי פרפורמנס
בכל קומות בניין מכון אלפרד
מופיעים.ות: דורין עמיצור, עמרי חפץ, אוּרי קָרין חוֹלֶקֶט:
דורין עמיצור הציגה את העבודה עקבות רעיה, מופע סולו המוקדש לזכר סבתה של האמנית. המופע מבטא חיפוש אחר חוויה של אשה אחרת, סבתה של עצימור. דרך הקשר הגופני ביניהן, דרך מפגש בין צליל לגוף, עמיצור מצאה משהו השייך לה.
עמרי חפץ הציג את העבודה Un Deux Parzzuffi vol. 2 עבודה לשיר, לגוף ולהרבה פנים. העבודה מוצגת בצרפתית ובעברית. המציג אינו דובר צרפתית.
אורי קרין חוֹלֶקֶט הציג את העבודה תודה שאתם (2019) המתייחסת למאבק הסיזיפי והשוחק לנראות ולהכרה שנראה לפעמים כמאבק עיוור לתמורות ולהישגים של עצמו.
*
שיח גלריה Interchange + אירוע שירה: מדברות מסלול מחדש + פרפורמנס: 'כס' - תיאטרון-מחול
יום שבת, 9 בנובמבר 2019, בשעה 14:00
שיח גלריה עם האמניות המציגות בתערוכה ולאחר מכן מילים ושירה על זהות ועל דרך בהשתתפות אור גרוס, ג'נט בלאי וחן עמרם. במהלך שיח הגלריה תציג דנה נעים חפוטה את יצירתה 'כס' (תיאטרון-מחול).
כפי שמחלף נועד להקל ולארגן את התנועה במעבר בין כבישים, כך מילים יכולות לשמש כמערכת גשרים מורכבת שמסייעת במעברי חיינו ומחברת בין חלקי הזהות שבנו במלאכת מחשבת עדינה. הזהות האנושית אינה דיכוטומית - בכל אדם חבויים אינספור רכיבי זהות וכל אדם נדרש להבין כיצד כלל רכיבי זהות יכולים ליצור עבורו שלם. לעיתים, המפגש בין רכיבי הזהות שלנו מרגיש כמו התנגשות בעיצומו של צומת מסוכן, אך לעיתים, דווקא מתוך ריבוי וריבוד הזהויות, עשויים להיווצר מבנים רב-מפלסיים מפוארים ומורכבים.
דנה נעים חפוטה בוחנת בעבודתה מנגנונים של ניכוס תרבותי ממרום הספה האריסטוקרטית. יחסי הכוח חושפים מתחי זהויות תרבותיות, צורך בהגדרה עצמית, ומנגנונים פוליטיים המשתנים תדיר. העבודה עלתה בבכורה בפסטיבל "אינטימדאנס" 2019 בליווי האמנותי של רננה רז ועופר עמרם.
שנת התערוכות Burn Your Bridges Down:
התערוכה 'מחלף' היא השביעית בשנת התערוכות 2019 שמוקדשת לתערוכות המתייחסות לתמה Burn Your Bridges Down. המילה "גשר", המתארת מבנה פונקציונלי ארכיטקטוני המחבר בין שני מקומות, משמשת גם כמטאפורה שגורה בשפה, וההוראה burn your bridges down מייצגת טקטיקת התמודדות במצבי מצור או רדיפה.
גשרים מסמלים טריטוריות פיזיות ונפשיות, שינויים ומעברים בין תקופות וקשרים בין-אישיים. אנו רגילים לחשוב שצמיחה והתקדמות מבוססות על רצף וגישור על פערים. אולם, לעתים, הדרך היחידה להתקדם הלאה, להמציא את עצמנו מחדש, להתרומם מזיכרונות וממערכות יחסים, היא ניתוק היחסים באופן בלתי הפיך; שריפת הגשרים כך שלא נוכל עוד לחזור לאחור, ולא נאפשר לשדי העבר להוסיף ולרדוף אותנו.
בשנת התערוכות 2019 נבחן המושג burn your bridges down ממגוון היבטים: אישיים, אינטימיים, פוליטיים, היסטוריים, מגדריים וחברתיים.