קשה לשכוח שם כזה
מרב שין בן-אלון
אוצרת: ליאן וולף
21.12.23 - 20.01.24
קשה לשכוח שם כזה
מרב שין בן אלון
אוצרת: ליאן וולף
תערוכתה של מרב שין בן-אלון, קשה לשכוח שם כזה, נוצרה במקביל ובהקשר לכתיבת והוצאת ספר האמנית החדש שלה: VENICE.
בתערוכה מוצגים רישומים, קולאז'ים וציורי שמן משלושה עשורי יצירה, המתמקדים בגוף, מיניות, פגיעות, ארוטיות, ופמיניזם. התערוכה חושפת עבודות המופיעות בספר שחלקן מעולם לא הוצגו, לצד עבודות חדשות. ספר האמנית הינו הכלאה בין קטלוג אמנות לבין נובלה גרפית, המגולל את סיפורה של אישה צעירה, סטודנטית לאמנות החווה פגיעה מינית בעת ביקורה בביאנלה לאמנות בוונציה. סיפורה של האישה בספר, יוצא אל חלל הגלריה ומתפרק לשלל רגעים שונים המהדהדים תחושות ותזכורות של הטראומה. שין בן-אלון מקדישה את הספר "לכל הנשים שאמרו לא ולאלו שלא אמרו". בצל האירועים, עבודותיה מהדהדות גם את סיפורן של הנשים והילדות שעברו את הנורא מכל באסון ה-7 באוקטובר ואת שתיקתם הרועמת של ארגוני הנשים בנושא זה.
בספרה VENICE, שין בן-אלון בונה מנגנון אמנותי השואף לחשוף את 'האמת', ולהתעמת עם ייצוגי הכוח בתרבות המערבית: הגבר, האמן והמורה. על גבי דפיהם המחוקים של חמישה ספרי אמנות על חייהם ויצירתם של גדולי המאסטרים, היא פורשת מנעד רחב של עשרות עבודות שנוצרו במהלך 30 שנות יצירה ובמגוון מדיומים: ציור, רישום, קולאז' וכתיבה. הטקסט הנרטיבי בספר, הנקרא משמאל לימין וממוקם בתחתית העמודים כרצף המחבר בין פרקיו, מתחיל ומסתיים במשפט שהעניק לתערוכה את שמה:"קשה לשכוח שם כזה".
הספר ראה אור בתמיכת מועצת הפיס לתרבות ואמנות.
על האמנית
מרב שין בן-אלון (נ.1965) היא אמנית וכותבת אשר חיה ויוצרת בתל אביב. שין בן אלון היא בוגרת בהצטיינות של המחלקה לאמנות בבצלאל ותואר שני בהצטיינות בתכנית הבינתחומית באמנויות באוניברסיטת תל אביב. היא הציגה עשרות תערוכות בארץ ובעולם וזכתה בפרסים רבים. יצירתה עוסקת במגדר, טראומה וביקורת על נרטיביים חברתיים מושתקים. ספרה הראשון של שין בן-אלון הנובלה הגרפית "חמש רגליים", יצא לאור ב-2020 וזכה בשבחי הביקורת והקהל.
על האוצרת
ליאן וולף (נ.1993) היא אוצרת עצמאית פמיניסטית ועוזרת אוצרת בחלל התצוגה מגזין III יפו אשר חיה ופועלת בתל אביב-יפו. וולף היא בוגרת תואר ראשון במדע המדינה באוניברסיטת תל אביב, ובוגרת תואר שני בתוכנית למדיניות ותאוריה של האמנויות, בצלאל אקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים.
שנת התערוכות 2023-2024 בין השמשות: סוף - סף - מוסף.
קשה לשכוח שם כזה היא התערוכה השלישית בעונת 2023-2024 המוצגת במסגרת נושא שנת תערוכות, הטרילוגיה בין השמשות: סוף - סף - מוסף. העת הנוכחית מתאפיינת בתחושה של דחיפות שעלולה להוביל לחד-מימדיות, אולם היא גם מזמנת התייחסות מורכבת והתבוננות "מולטי-פוקלית". לא ניתן לדבר על ההווה מבלי להתחשב בעבר ולבנות את העתיד.
סוף: תחושת הסוף הקרב שורה באוויר, הגבולות נחצו, סדרי העולם התהפכו, הנחות שהיו אקסיומות מוטלות כעת בספק, המובן מאליו אינו מובן עוד. מהו טוב ומהו רע? כיצד ניתן להבדיל? המילה "סוף" מסמנת את החלק הגומר, הנקודה בה הדבר חדל להתקיים.
סף: הסף הוא שער, פתח שחייבים לעבור דרכו במאבק להחזרת המשמעות, הטעם ואמות המידה. כדי להחלים צריך להסכים לשהות במרחב הסיפי, בחורבן ובאי-ידיעה, להסכים לפגוש באובדן, בפשרה ובהשתנות. להתחכך בקצוות, לטעום את האפר.
מוסף: השהייה בתוך תחושת החידלון, החרדה והאימה מאפשרת, בסופו של דבר, נביטת תקווה. מתוך התבוססות במקומות נמוכים, סדוקים ושבורים, מתוך המחלה, הפרידה, האובדן וקריסת המערכות, נובט זרע שמפיח חיים חדשים בתודעה ובגוף ומסייע באיתור הכוחות הגלומים בהם.